Wat hout voor mij betekent

Wat hout voor mij betekent

Het is zo normaal, hout in huis. Zonder er bij na te denken bezitten we stiekem best veel houten producten in huis. Bijvoorbeeld raamkozijnen, deuren, het plankje boven het toilet, pollepels en stoelen. Noem maar op. In dat opzicht is hout een prachtig product, je kunt er zoveel mee. Ook dat het eigenlijk een 2e leven krijgt. Mooi vind ik dat. Vraag jij je ook wel eens af, waar die houten snijplank vandaan komt? Uit een lekker warm land of misschien wel uit het hoge Noorden? 
 

Pas bewust van hout werd ik toen ik voor een aantal jaar verhuisde naar Noorwegen. Daar is bijna alles van hout. Logisch eigenlijk, want één van de eigenschappen van hout is duurzaamheid. Dat betekent dat het tegen weersinvloeden en schimmels bestand is.

Mooie authentieke houten huizen in alle kleuren worden daar gebouwd, en dat geeft zoveel sfeer. Vooral in de donkere winter maanden. Met pakken sneeuw voor de deur, en s ’avonds een mooie sterrenhemel en een Noorderlichtshow boven je huis.

Dan rijd je langs zo’n lief klein schattig houten huisje in het donker en juist dat kleine lantaarntje met een waxinelichtje erin bij de voordeur maakt het gezellig. Dat zouden we meer moeten hebben, gekleurde houten huizen op de Veluwe, paar hertjes in de tuin, zonnetje erbij, klinkt perfect toch?

Ook de werking van hout door temperatuurverschillen werd daar pas echt duidelijk. De uit Nederland geïmporteerde kasten en snijplanken begonnen hun eigen leven te leiden door de kou en droge lucht. Op een gegeven moment trok ik de keukenla open waar de snijplank ineens krom stond en onze schuifdeuren van de servieskast waren zo gaan krimpen, dat de deuren met glas er spontaan uit vielen. Het is en blijft een natuurproduct, een avontuurlijk product, kun je wel stellen.

Sfeer maken met houten producten is tegenwoordig heel makkelijk en leuk! Zet een steigerhouten kast tegen je muur met veel planken en decoreer het met souvenirs, kaarsjes, boeken, planten of met leuke houten letters. Het leuke daarvan is dat je het weer makkelijk kunt veranderen. Een houten krukje met daarop simpele vaasjes en een bloemetje erin, doet wonderen in de woonkamer. Zelf heb ik een witte houten vloer, het oogt karakteristiek, rustig en sfeervol. Leg hier een mooi Perzisch kleed op, met een eiken houten salontafel, en je hebt een gezellige woonsfeer!

Hout geeft bij mij het gevoel van warmte, je kunt er mee combineren, is tijdloos en het gevoel dat het een second life heeft, vind ik een fijn idee.

Liefs, Silja

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.